Trump Cartoon in the picture

De 'Trump' cartoon van Luc Descheemaeker krijgt op 28 juni tijdens de opening van het 52ste Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist de Prijs van het Davidsfonds.
Ook de de parallelle tentoonstelling 'Press Cartoon Belgium' nomineerde dit jaar mijn tekening.

(Reeds eerder won hij in Knokke-Heist de Gouden Hoed (1994) en de Bronzen Hoed (2000))

DE PRIJS VAN HET DAVIDSFONDS 2017

De Jury maakte in zijn verslag volgend statement: “Een cartoon is als een steekvlam. In een oogopslag begrijp je wat er staat, wat de tekenaar bedoelt. Het haar van Hitler is iconisch. Het snorretje maakt het af. Plots zie je dat het snorretje het profiel heeft van Donald Trump. Hij wordt vaak afgeschilderd als ‘de nieuwe Hitler’. Meteen weet je wat de cartoon wil uitdrukken, in drie zwarte vlakken. Volgens de cartoonist vallen een aantal van de persoonlijkheidskenmerken van Hitler samen met die van Trump...”


Het palmares van de winnende cartoon is bijzonder :

De tekening werd gemaakt op 05 maart 2016, volop in de aanloop van de campagne voor de presidentsverkiezingen in de VS. (De felle uitspraken en de overacting van Trump inspireerden mij voor deze 'look a like'.)

De Mexicaanse cartoonist Arturo Kechms nodigde mij uit iets te ontwerpen voor de gelegenheidstentoonstelling 'Trump, UN MURO DE CARICATURA' een tentoonstelling over de presidentskandidaat Trump n.a.v. zijn controversieel bezoek aan Mexico en zijn plannen om daar een lange grensmuur te bouwen.

De presentatie van het boek gebeurde op verschillende boekenbeurzen in Guadelajara, Yucatan en Mexico City en verscheen op verschillende Latijns Amerikaanse cartoonfestivals en tv-zenders in Colombia en Panama.
Tijdens de protestmars van 12 februari 2017 in Mexico City verscheen de cartoon op de protestborden.

De cartoon werd geselecteerd op het 43° Salao Internacional de Humor de Piracicaba in BraziliĆ«. (september 2016) en de 36° International Nasreddin Hodja Cartoon Contest in Istanbul, Turkije.

Eind december 2016 won de cartoon de tweede prijs op een Internationale Cartoon Contest in Teheran, Iran en werd het werd het werk op groot formaat tentoongesteld op het 9° Fadjr International Festival of Visual Arts in het Museum of Contemporary Arts in Tehran.

'Hij' hangt sedert 20 mei in The House of Humor in Gabrovo, Bulgarije en van 10 juni tot 10 augustus hangt de cartoon in supergrote uitvoering op de prestigieuze World Press Cartoon 2017 in Caldas da Rainha in Portugal en tot 27 augustus in Satyricon Legnica in Polen.

En dus vanaf 1 juli tot 3 september op het Cartoonfestival in Knokke-Heist.












De cartoon pronkte in november 2016 in het Auditorio Octavio Paz y Patio del Federalismo del Senado Mexicano van Mexico City en werd de cover van de cataloog 'Trump, UN PERSONAJE DE CARICATURA'.






De presentatie van het boek gebeurde op verschillende boekenbeurzen in Guadelajara, Yucatan en Mexico City en verscheen op verschillende latijns amerikaanse cartoonfestivals en tv-zenders in Colombia en Panama.


 'Hij' hangt sedert 20 mei in The House of Humor in Gabrovo, Bulgarije en van 10 juni tot 10 augustus hangt de cartoon in supergrote uitvoering op de prestigieuze World Press Cartoon 2017 in Caldas da Rainha in Portugal.


















'Hij' hangt sedert 20 mei in The House of Humor in Gabrovo, Bulgarije en van 10 juni tot 10 augustus hangt de cartoon in supergrote uitvoering op de prestigieuze World Press Cartoon 2017 in 
Caldas da Rainha in Portugal.

En dus vanaf 1 juli tot 3 september op het Cartoonfestival in Knokke-Heist.




















Reacties

Populaire posts van deze blog

More than 300 Awards....